Waarom een ergonomische werkplaatsmat?

Is er binnen jouw bedrijf sprake van veel staand werk? Of heb je zelf last van vermoeide benen aan het eind van een werkdag? Verdiep je dan eens in de voordelen van een ergonomische werkplaatsmat, ofwel een anti-vermoeidheidsmat. Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Bekijk al onze ergonomische werkplaatsmatten

Ergonomische werkplaatsmat bij staand werk

Veel mensen weten tegenwoordig wel dat een ergonomische werkhouding belangrijk is voor de gezondheid. Vaak wordt hierbij echter alleen gedacht aan de werkhouding van werknemers die achter een bureau zitten. De hele dag zitten is ongezond, maar de hele dag staan brengt ook risico's met zich mee. Soms zullen klachten pas na een langere tijd optreden, maar het is altijd beter om klachten te voorkomen dan ze te verhelpen.

Klachten bij veel staand werk

Werken jouw medewerkers vaak en langdurig staand? Al bij meer dan 1 tot 2 uur per dag staand werken, wordt het lichaam aardig belast. Staand werken verlaagt de zuurstofopname en verslechtert de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen. Dit kan resulteren in gespannen spieren, stijve gewrichten en vermoeide benen. Maar dat niet alleen, denk ook aan het ontstaan van spataderen in de benen en pijn in de rug. Wanneer het van kwaad tot erger gaat, kunnen de klachten zelfs zorgen voor arbeidsongeschiktheid. Dat is niet alleen vervelend voor de werknemer en onhandig voor de bezetting op de werkvloer, het zorgt ook voor extra kosten.

Waarom een ergonomische werkplaatsmat?

De klachten die staand werken met zich mee brengen, kunnen zorgen voor een verlaagde concentratie. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat staan op een ergonomische werkplaatsmat minder belastend is en daardoor zorgt voor een hoger comfort. Een anti-vermoeidheidsmat stimuleert de bloedsomloop, vermindert daardoor klachten en verhoogt zo de werknemerstevredenheid. En dat heeft weer een positieve uitwerking op de productiviteit. Bovendien hebben de werkplaatsmatten een antislip werking, waardoor de veiligheid op de werkvloer wordt verhoogd.

Hoe werkt een anti-vermoeidheidsmat?

Anti-vermoeidheidsmatten stimuleren de bloedcirculatie in de onderrug, benen en voeten. Dit wordt mogelijk gemaakt door het profiel van de mat, die de spierreactie versterkt. De matten zijn gemaakt van rubber, wat een stuk zachter is om op te staan dan bijvoorbeeld een betonnen vloer. Dit zorgt voor een verminderde belasting van de knie- en heupgewrichten. Daarnaast heeft het een isolerende werking om koude voeten te voorkomen.

In ons assortiment vind je verschillende soorten ergonomische werkplaatsmatten. Bijvoorbeeld hittebestendige matten, matten met een drainerende werking voor natte werkplaatsen en matten die bestand zijn tegen oliën & chemicaliën. Bovendien vind je in onze webshop ook werkplaatsmatten op rol, welke handig zijn voor grote oppervlakken. Indien je de ergonomische werkplaatsmatten wilt bevestigen aan de vloer, kun je gebruik maken van rubber kit.

Ergonomische werkplaatsmat kopen? Bekijk ons gehele assortiment werkplaatsmatten.

Meer hulp nodig bij het kiezen van een rubber vloer? Bekijk onze keuzehulp pagina eens.