trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star
trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star
4,62
Zeer goed
Gratis bezorging vanaf 10,-

Een veilige speelomgeving met rubber speelplaatstegels

Veiligheid op en rondom een speelplaats is van groot belang. Een veilige speelomgeving voorkomt ongelukken en beperkt de kans op letsel door val. In dit artikel lees je hoe rubber tegels kunnen helpen om jouw speelplaats veiliger te maken.

Bekijk al onze rubber speelplaatstegels

HIC waarde (maximale valhoogte)

Rubber tegels zijn ideaal als ondergrond voor speeltuinen, speelpleinen of voor rondom een speeltoestel in je eigen achtertuin. Maar wat maakt dat rubber hier zo geschikt voor is?

Rubber heeft van nature een dempende eigenschap en vangt trillingen op. Komt je kindje ten val? Dan zorgt het rubber ervoor dat de kans op letsel minimaal is. En hoe dikker de tegel, hoe beter de werking. Daarom heeft iedere dikte een eigen HIC waarde. Dat staat voor de maximale valhoogte waarbij het risico op letsel aanvaardbaar wordt geacht. Zo heeft een tegel van 45 mm dik een HIC waarde van 1,5 meter, terwijl een tegel van 110 mm dik een val tot een hoogte van wel 3,1 meter opvangt. Daarnaast heeft rubber, in verhouding tot stoeptegels, een zachter oppervlak waardoor ook de kans op verwondingen zoals schaafplekken kleiner is.

In onderstaande afbeelding zie je welke HIC waarde bij welke dikte tegel hoort. Zo kun je aan de hand van de hoogte van je speeltoestel bepalen hoe dik de rubber ondergrond moet zijn om optimale veiligheid te garanderen.

maximale valhoogte

Een onderhoudsvrije en duurzame ondergrond

Nog niet overtuigd van de voordelen van rubber tegels op je speelplaats? Dan wist je vast nog niet dat rubber tegels volledig onderhoudsvrij zijn. De drainerende werking van de tegels zorgt ervoor dat er geen plassen water op het oppervlak blijven liggen en dat vuil en zand bij een regenbui grotendeels weg spoelen. Resterend zand en vuil verwijder je eenvoudig met een bezem.

Verder zijn rubber speelplaatstegels weer- en wind bestendig, kunnen ze goed tegen UV licht en zijn ze slijtvast. Dat garandeert een duurzame ondergrond waar je jarenlang plezier van zult hebben!

Oneindig veel mogelijkheden

Met rubber tegels kun je jouw speelplein geheel naar eigen wens ontwerpen. Want behalve keuze uit verschillende diktes, heb je ook keuze uit diverse kleuren. Standaard zijn de meeste rubber tegels leverbaar in de kleuren zwart, groen, rood en grijs. Maar kies je voor EPDM rubber tegels? Dan heb je keuze uit maar liefst 26 RAL kleuren. Daarmee fleur jij de speelplaats helemaal op! Door het combineren van meerdere kleuren kun je een patroon aanleggen, een vloerspel zoals een hinkelbaan maken of een looppad in contrasterende kleur aanleggen.

Tot slot kun je nog kiezen uit verschillende systemen. Zo zijn er ‘standaard’ rubber tegels met rechte randen. Maar ook kliktegels en tegels met pen-en-gat verbinding behoren tot de mogelijkheid. Deze zorgen voor een super sterke verbinding om verschuiven van de tegels te voorkomen, zelfs als deze niet met de ondergrond verlijmd worden.

Rubber tegels kopen? Bekijk ons gehele assortiment rubber speelplaatstegels.

Meer hulp nodig bij het kiezen van een rubber vloer? Bekijk onze keuzehulp pagina eens.